Skladovanie a spotrebovanie čokolády

Ako uskladňovať čokoládu?


Najoptimálnejšie je ak je uskladňovaná mimo dosahu svetla, intenzívnych vôní a zápachov, vlhkosti, mimo vysokej koncentrácie pary (vlhkosť by nemala presiahnuť 65 %). Optimálna skladovacia teplota je medzi 12 - 20 °C, teda nie je potrebné čokoládu dať do chladničky. Naša horká čokoláda sa môže pri takýchto parametroch skladovať aj poldruha roka, ale expiračnú dobu ovplyvňuje aj to, aké ozdoby sa na čokoládu dostanú, preto sa môže stať, že v prípade niektorých kombinácií môžeme garantovať len štvormesačnú záručnú lehotu bez toho, aby čokoláda stratila zo svojej  hodnoty. Naše biele a mliečne čokolády sa nemôžu uschovať tak dlho, ich priemerná skladovacia doba je obyčajne jeden rok.

 

Ochutnávanie čokolády


Pred ochutnávkou je vhodné čokoládu, ktorú sme skladovali na chladnejšom mieste, nechať oddýchnuť pri izbovej teplote. Optimálna teplota na konzumáciu  čokolády je okolo 20°C. Po vybalení, si treba všímať jej povrch. Čokoláda, ktorá je vhodne temperovaná, musí byť lesklá. Potom skontrolujte vôňu. Musíte cítiť, ako sa čistá vôňa čokolády mieša s vybranými ozdobami. Zvlášť sa to vzťahuje na čokolády, ktoré sme posypali liofilizovaným ovocím, ktoré ju vyžarujú intenzívnu vôňu čerstvého ovocia. Po čuchovom zážitku si čokoládu dôkladne prezrite. Každá tabuľka čokolády ChocoMe sľubuje nevšedný vizuálny zážitok.

Môže nasledovať samotné ochutnanie. Odlomte kúsok z tabuľky, počúvajte, či pukne čisto, kryštálová štruktúra kakaového masla dáva charakteristický zvuk každému lomu. Čiara nalomenia musí byť rovná, čokoláda sa nesmie mrviť. Ak čokoládu podržíte v rukách niekoľko sekúnd, začne sa rozpúšťať. To je preto, lebo naše čokolády obsahujú výnimočné 100 % kakaové maslo, nie orieškové maslo alebo iné rastlinné tuky.

Čokoládu si položte do úst, najlepšie je, keď ju chvíľu podržíte na jazyku a počkáte, kým sa nezačne topiť. Potom ju pokrúťte v ústnej dutine, aby ste cítili aj chuť rôznych ozdôb až potom ju rozhryznite. Nakoniec si všimnite, ako dlho po prehltnutí budete cítiť arómy. Ak ochutnávate viac rôznych druhov čokolády po sebe, po konzumovaní jednotlivých výrobkov sa napite vody alebo si osviežte ústa jablkom. Hoci sa káva dobre chodí k čokoláde, počas ochutnávania čokolády ju nepite, lebo vplýva na tie isté chuťové poháriky.